Kategorie

Slevy

Zvýhodněný výběr měsíce září: Sada vín z odrůdy Dolcetto

 (0)    0

Zvýhodněný výběr měsíce září: Sada vín z odrůdy Dolcetto
1. 9. 2023   

Vážení přátelé pěkných vín,

Prázdniny jsou za námi a většinu z nás čeká běžný pracovní koloběh, který se pomalu začíná rozbíhat na plné obrátky. A ještě jeden aspekt je spojen s tímto obdobím – přichází období, kdy červená vína symbolicky ‚přebírají vládu‘ nad víny bílými, růžovými a šumivými. I když musíme přiznat, že letošní nám ve svém průběhu dalo dost příležitostí k pití červených vín, i plných. Letos opět, jako na na objednávku, závěr léta přinesl déšť a ochlazení, snad aby to školákům nebylo líto, že musí opět do školy a my dospěláci zpátky do běžného pracovního rytmu, zatímco venku je stále pěkně... :-)

Stalo se již tradicí, že podzimní měsíce věnujeme odrůdovým výběrům, během tří následujících měsíců si připomeneme tři hlavní (modré) odrůdy regionu Piemont. Jako první přichází na řadu odrůda Dolcetto, ta ‚třetí vzadu‘ za dominantními odrůdami Barbera a Nebbiolo, se kterými se seznámíme v následujících dvou měsících. Dolcetto zpravidla dává vína, která ocení milovníci ovocitých vín s minimem tříslovin, tudíž vína až na výjimky určená ke konzumaci během dvou až čtyř roků od sklizně a nikoliv k dlouhodobé archivaci. Výjimku tvoří vína z podoblastí Dogliano a Ovada, kde vznikají vína nejvyšší kvality DOCG, vhodná i pro archivaci. Pokud tedy odoláte a vína nezdegustujete dříve :-)

Ve zvýhodněném výběru měsíce září Vás čekají dvě vína z výše zmíněné nejvyšší denominace Dogliani DOCG doplněné čtyřmi víny kategorie DOC, vždy po jedné z denominací Acqui, Alba, Colli Tortonesi a Monferrato. Porovnejte vína pocházející z různých terroir a také odrážející individuální práci vinaře ve sklepě. Věřím, že Vám přehled vín Dolcetto z naší zářiové nabídky přijde vhod! 

Zvýhodněný výběr měsíce září: Sada vín z odrůdy Dolcetto nabízíme za akční cenu 1595 Kč včetně DPH, 335 Kč sleva ze standardní ceny těchto šesti vín 1930 Kč. Druhý a každý další karton si můžete koupit za cenu 1,495 Kč. V rámci této akce je doprava zdarma, platí i pro jeden karton. Vína si můžete objednat mailem na adrese vinoprovas@vinoprovas.cz, případně frantisek@vinoprovas.cz nebo na našem e-shopu. A pokud Vám některé víno z výběru zachutná a budete si jej chtít doplnit do domácí vinotéky, můžete si je v následujících třech měsících zakoupit systémem 5+1, Vy si objednáte 5 láhví za standardní cenu a my Vám přidáme šestou zdarma. Do objednávky připište poznámku „výběr měsíce“.

A jestli Vám náš výběr nevyhovuje a chcete si ‚namíchat‘ vlastní kartón(y) z naší nabídky vín Dolcetto, v průběhu září nabízíme plošnou slevu 10% na všechna vína Dolcetto.

A nyní detailnější informace o vínech, na která se tento měsíc můžete těšit :

Vína Dolcetto jsou ovocitá s minimem tříslovin, obvykle určená k vypití během několika málo roků. Obzvláště pokud zrání proběhlo v nerezovém tanku, což platí – s jednou výjimkou – pro vína z našeho výběru. Výtečná vína pro uplatnění v gastronomii, kdy díky ‚absenci vlastního ega‘ skvěle doplňují pokrmy v širokém spektru, s výjimkou omáček, výrazně kořeněných pokrmů a zvěřiny. Užijte si následující výběr:

La Ueca 2019, Dolcetto d’Acqui DOC Superiorez vinařství Ivaldi Franco. Víno má rubínovou barvu s nachovými tóny, vůně připomíná červené ovoce, především třešně. Jak bylo řečeno, vína Dolcetto jsou univerzální pro párování s jídlem, mohou doprovázet všechny chody, od předkrmu až po talíř s výběrem sýrů na závěr. Víno La Uéca obstojí i samotné při užívání si vína 'jen tak' s malým občerstvením. Doporučuji k lehčím úpravám červeného masa. PWT 2022: Velká zlatá medaile.

Dolcetto d’Alba DOC 2022 (BIO, nefiltrované)z vinařství La Ca Nova (PWT: 5-hvězdičkové vinařství). Univerzální společník pro širokou paletu pokrmů - k předkrmu, zeleninovým polévkám, rizotu, teplým úpravám zeleniny, těstovinám nebo lehkým úpravám červeného masa.

Suciaja 2017, Colli Tortonesi DOC Rossoz vinařství La Colombera (PWT: 5-hvězdičkové vinařství).  Víno Suciaja z odrůdy Nibió (patří do rodiny Dolcetto) se představuje ovocitým charakterem, doporučujeme k pečeným a grilovaným masům nebo středně vyzrálým sýrům. PWT 2021: Velká zlatá medaile a Regionání šampión.

Monferrato DOC Dolcetto 2021 z vinařství Boeri Alfonso (PWT: 5-hvězdičkové vinařství). Víno s příjemnou kyselinkou a v chuti s tóny zralého červeného ovoce. Ideální víno k předkrmům, rizotu, tepelně upravené zelenině, těstovinám s masem, bílému masu a lehčím úpravám červeného masa nebo čerstvým a středně vyzrálým sýrům.

Puncin 2021, Dogliani DOCG Superiore (BIO, nesířené a nefiltrované)z vinařství Osvaldo Barberis (PWT: 5-hvězdičkové vinařství). K výrobě byly použity nejlepší vyzrálé hrozny z viniční trati na temeni kopce (odtud pochází název vína: „puncin“ = „vrchol kopce, temeno“). Vína Dogliani nabízí plné tělo, harmonii a eleganci a můžeme je párovat s pokrmy z bílého masa přes těstoviny, rizoto, tepelně upravenou zeleninu až k po pokrmy z červeného masa - s výjimkou těžkých a výrazně kořeněných úprav; nebo si jej užijte 'jen tak'. PWT 2023: Velká zlatá medaile a Regionání šampión.

Valdiba 2020, Dogliani DOCG (BIO, nesířené a nefiltrované)z vinařství Osvaldo Barberis. Hrozny k výrobě tohoto vína pochází ze stejnojmenné ‚cru‘ vinice a k výrobě byly použity jen nejlepší vyzrálé hrozny. Párování s pokrmy je podobné jako u předchozího vína. Opět, toto víno si můžete užít 'jen tak' s drobným občerstvením. PWT 2022: Velká zlatá medaile.

 

Přeji Vám pevné zdraví, krásný a pohodový závěr léta a mnoho příjemných zážitků s dobrými lidmi a pěknými víny, třeba s těmi z naší výše uvedené nabídky. A všem zdraví a pohodu! :-)

 

Se srdečným pozdravem,

 

Jan Šamla
Víno pro Vás
Nejlepší dovozce roku 2022

 (0)    0

Je Vám více než 18 let?

Tento elektronický obchod propaguje alkohol.

Ano Ne